Trójai faló - magyar módra ( Választás 2024. 1. rész )

Azt hiszem, hogy nem kell különösebben elmesélnem a trójai faló történetét. Anno a görögök találták ki és a történet szerint eredményesen alkalmazták is az ellenségeik megtévesztésére. Tulajdonképpen egy nagy átverés volt, amivel végül sikerült a görögöknek bevenni Tróját. Ennyi zanzásítva a történet.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy most éppen hogy jön ez a történet ide. Látszólag sehogy, de ha jobban belegondolunk, akkor talán mégis.

Hogy miért is gondoltam a "trójai faló" történetére, annak egy roppant egyszerű magyarázata van. A környezetemben már sokan a 2024. évi választás lázában élnek. Az Európai parlamenti választásokkal nem is annyira foglalkoznak. Ha pár héttel ezelőtt kellett volna az EU-s választással kapcsolatban "jósolgatni", akkor talán azt merészeltem volna írni, hogy valószínűleg a FIDESZ jobb eredményt fog elérni, mint az előző EU-s választáson. De most már szerintem minden reálisan gondolkodó számára biztosra vehető, hogy nem most fognak áttörést elérni ebben a "versenyszámban". Úgy tűnik, hogy a közelmúlt nem túl átgondolt kormányzati politizálásának meglett az eredménye. Igaz nem pozitív hozadékkal.

De itt van még a nem kevésbé fontos önkormányzati választás. Hiszen abból azért nagy zűrzavar tudna keletkezni, ha még az önkormányzati térfélen is veszteséget kellene elszenvednie a FIDESZ-nek. Azt azért ők is érzik, hogy a narancs embléma mostanság nem túl vonzó a választók számára. De jött egy kolosszális ötlet: nem FIDESZ színekben indulnak, hanem mindenféle civil egyesület égisze alatt. Az ő fejünkben a tipikusan hülye választópolgár képe jelenik meg, akit akkor vágnak át, amikor akarnak. Ezt csinálták már évek óta és bejött. Miért ne jönne be ez az egyesületesdi is?

Pedig szerintem, ha valamikor, akkor most sokkal jobban érzékenyek a választók a jelölő szervezetekre és jelöltekre. Nyilván egy átlag szavazó azonnal arra gondol, hogy a korábban FIDESZ most meg valamilyen ilyen-.olyan lokálpatrióta egyesületek színeiben felbukkanó jelöltek nem őszinték. Ugyanúgy FIDESZ színekben motoroznak, csak ahhoz már gyávák, hogy ezt fel is vállalják. Nem tehetik, hogy a naranccsal kampányolnak, mert esetleg nem jön be úgy, mint eddig jó pár éven keresztül.Akkor pedig odalesz az eddig elért, közpénzből  jól fizető  megbízatás, munkahely. Szóval mese nincs, be kell szállni egy "trójai falóba"- egy civil egyesület színeiben kell eljátszani, hogy már megfodult a köpönyeg. Mert őszintén: ez lesz a köpönyegforgatás magasiskolája.

Persze lehet valaki, aki úgy gondolja, hogy ezek a volt FIDESZ képviselők kiábrándultak a pártjukból és ezért nem indulnak a korábbi színeikben. Nekik üzenem, hogy Magyarországon élünk, 2024-et írunk, és akikről beszélünk többnyire pitiáner helyi politikusok, vagy legalábbis annak képzelik magukat.

Aki egyébként foglalkozott már választásokkal és nagyjából ismeri a választási matekot, az tudja, hogy általában egy hivatalban lévő polgármesteri-képviselői gárdának az a kedvező, ha jó sokan indulnak jelöltként és lehetőség szerint úgy, hogy az ellenzéki oldal szavazóit osszák meg. Erre is elkészítették már a megfelelő egyesületeket és töltik fel fix vesztes jelöltekkel ezeket a szervezeteket.

De hogy érthetőbb legyen, amit írok: szűkebb pátriámban Dunakeszin már emberemlékezet óta nem volt arra példa, hogy ne jobboldali legyen a polgármester és az is csak néha bicsaklott meg, hogy a testületi többsége szintén jobbról ne legyen meg. Viszont most nézegetve a Nemzeti Választási Iroda honlapját, meglepődve azt tapasztaltam, hogy a politikai pártokon kívül már négy(!) civil egyesület tolakszik az indulók között a szavazatokért.

Ebből az egyik elnöke az a személy, aki még 2019-ben mint ellenzéki képviselő került be a választókerületből a testületbe, de rövid időn belül - egy bizottsági elnöki pozícióért cserébe - annyira már nem szeretett volna ellenzékesdit játszani. Most a városi önkormányzat által is finanszírozott(!) internetes újságban jelentette be, hogy elege van a jelenlegi politizálásból, az alkukból meg természetesen a polgármesterből és csapatából és majd ő megméretteti magát. Ahhoz nem kell túlzott fantázia, hogy ha a FIDESZ színeiben hivatalban lévő polgármesternek lesz elég meggyőző ereje, hogy a korábbi szavazóinak legalább csak egy részét együtt tartsa, akkor az ellenzéki színekben indulók között ( DK, Momentum-Jobbik, na meg az előbb említett baloldali polgármester-jelölt) fognak megoszlani a leadott szavazatok maradékai. Így azért nehéz lesz bárkinek annyit összegyűjteni, amivel megnyerheti a polgármester választást. Tehát a jelenlegi polgármesternek lassan csak annyit kell tennie, hogy hátradőljön és élvezze, hogy megnyeri a választást.

Persze akkor sincs nagy gond, ha közben kiderül, hogy helyi szinten se lenne nagy támogatottsága a narancsnak, mert erre a célra is van már egyesület. Évek óta járatják már be, talán van is ismertsége már ennek a helyi egyesületnek, sőt ha jól tudom, akkor a képviselő-testület FIDESZ frakciója is szinte ugyanazzal a névvel határozza meg magát, mint az egyesület. Szóval semmi nincs a véletlenre bízva. A FIDESZ szekérnek mennie kell, a választók meg magukra vessenek, ha nem tudnak kiigazodni a jelölőszervezetek között.