Mindent (is) tudunk

A közelmúltban olvastam egy néhány sorból álló gondolatot, ami azóta is sokszor az eszembe jut. Ennek a néhány tőmondatnak elképesztő értelme van számomra. Főleg, ha mélyebben értelmezem.

Ez a gondolat így szól:

"Ön tudja.

Ön azért tudja, mert mondták önnek.

Ha nem mondták volna, akkor nem tudná.

Ha másképp mondták volna, akkor másképpen tudná."

Mi is ennek néhány modatnak a mondanivalója, ami számomra olyan fontos?

Az ugyebár elvitathatatlan, hogy a polihisztorok kora már lejárt. Óriási mennyiségű információ áll a rendelkezésünkre, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző dolgokról véleményt alkothassunk. Miután minden nem tudunk megtapasztalni és egyénként a tudásunk is véges, így természetes, hogy az általunk nem tapasztalt tényeken kívül a kapott információk alapján jelentjük ki valamiről vay valakiről, hogy ezt vagy azt tudjuk, vagy ismerjük.

MIért tudjuk? Azért, mert valaki más a tapasztalatát, megállapítását, valamilyen kommunikációs csatornán ezt felénk közvetítette - mondta - nekünk. 

Ebből aztán az is következik közvetlenül, hogy ha nem kaptuk volna meg azt a bizonyos információt mástól, akkor arról nem is tudnánk. Gyakorlatilag fogalmunk sem volna az adott dologról, És persze, hogy mit tudunk, milyen tartalommal, az attól függ, hogy mit közölt velünk valaki, aki legalább azt a látszatot tudja kelteni, hogy megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik az adott témában.

Röviden: azt és úgy tudjuk -a saját tapasztalatainkon kívül - amit, ahogyan valaki közölt. Mi pedig azokat többnyire elhisszük.

Miért tulajdonítok ennek a gondolatnak nagy jelentőséget? Mert most épp egy választási kampányidőszak előtt állunk. Ilyenkor a poltikai élet szereplői ilyen-olyan szép, harcos, populista, stb. gondolatokkal bombáznak bennünket választókat, hogy a voksunkat megszerezzék. És mi választók - tisztelet a kivételnek - ha olyan gondolatot hallunk valamelyik részéről, ami nekünk tetsző gondolat, akkor azt elhisszük és - anélkül, hogy kétségbe vonnánk - elfogadjuk azt hiteles információnak. És megfeledkezünk arról, hogy más tapasztalata, állítása alapján alkotunk valakről, vagy valamiről pozitív vagy negatív képet.

És ezt az egész jelenséget egy szóval is le tudnám írni: manipuláció. És ezzel találozunk nap mint nap. Gondolták volna?